Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 14:03 - „Дърво и камък да хванат, злато и сребро да стане! Таз година да венчаваме, догодина да кръщаваме!”
Автор: agalina Категория: Изкуство   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2012 13:13


image
С настъпването на пролетно-летния сезон фолклорна формация "Агалина" предоставя на вашето внимание различни предложения за фолклорни програми за сватба и абитуриентски бал :)


Традиционната българска сватба ни е завещала едно самородно богатство от обичаи и обредни действия, едно истинско театрално зрелище, с умело вплетени песни и танци. Ако ни се доверите, ние можем да превърнем това неповторимо и незабравимо събитие във вашия живот в едно истинско „съвременно” представление: с точен сценарий, с разнообразие от роли, костюми, реквизит, песни, танци и импровизации.
Ето и нашето предложение за вашата сватбената програма:

 

Извеждане на булката от бащиния дом 
Фолклорна формация „Агалина” заедно с младоженеца, кума и роднините отиват да вземат булката от нейния дом. Пред дома й се играе хоро, за да се спечели благоразположението на родителите й. След това младоженецът и кумът трябва да платят за булката. Това е игра, където обикновено кумата преговаря с младоженеца и кума за приемлива цена. След като сделката е сключена булката излиза от стаята и посреща младоженеца.

Посрещане на младоженците в ресторанта
Младоженците се присъединяват към празненството, като влизат по бяло платно. На входа на ресторанта с тържествени думи ги посрещат танцьори от фолклорна формация
„Агалина”. На края на платното е поставено менче с цветя и вода. След наричането на цветята за мъжка и женска рожба, младоженците ритат менчето, така че то да се излее, за да им върви по вода. След това свекървата и тъщата хранят младоженците с хляб потопен или в сол или в мед, по техен избор. Младоженците от своя страна също  захранват свекървата и тъщата с хляб, потопен или в сол, или в мед, по техен избор. Идеята е чрез този ритуал да се запуши устите им, за да не се месят в живота на младото семейство. След тези ритуали младоженците и кумовете вдигат наздравица с шампанско като трябва да изпият чашите си до дъно. След това обръщат чашите, за да покажат, че няма останала нито капка. Идеята е в живота на младите да няма горчивина, както горчиво е шампанското. След наздравицата между младоженците и кумовете идва ред на речта, която се произнася от кума за младото семейство.

 

Поздрав с танц от фолклорна формация „Агалина”

След сватбените ритуали (реч на кума, кумово хоро и първи танц на младоженците) и след като гостите са се настанили удобно е време за танцов поздрав от фолклорна формация „Агалина”. Танцовото изпълнение се уговаря предварително с младоженците като по тяхно желание могат да бъдат изпълнени един или няколко танца. Има възможност и за песенен поздрав от народна певица.  

 

Кумова ръченица 
Двама танцьори – момче и момиче – от фолклорна формация „Агалина” играят ръченица и държат в ръце подаръка на кума. Подаръкът е обикновено печен петел/кокошка, питка или нещо друго, което са купили младоженците. Кума и кумата се опитват да надиграят и надхитрят танцьорите, за да си вземат подаръка.

 

 

По желание на младоженците има възможност за различни комбинации между отделните ритуали, както и възможност да се прибавят и осъществят по-специални церемонии, пожелани от бъдещото младо семейство.


програма за абитуриентски бал

 Фолклорна формация предлага атрактивна българска програма за абитуриентските балове.

 Поздрав с танц

Танцовото изпълнение от фолклорна формация „Агалина” по време на празненството на абитуриента с роднините и приятелите. Танцовото изпълнение се уговаря предварително с абитуриента като по негово желание могат да бъдат изпълнени един или няколко танца. Има възможност и за песенен поздрав от народна певица. 

 Съпровождане на абитуриента до училището от танцьор/ка в народна носия

По желание на абитуриента танцьор или танцьорка в народни носии от фолклорна формация „Агалина” могат да придружат завършващия до училището. Това е възможност за един нестандартен/а кавалер или дама, с които можете да впечатлите съучениците си.  

 

За допълнителна информация и запитвания може да се свържете с нас на следните телефони:

0884 57 85 62 - Яница

 0892 47 79 24 - Миглена

 или на e-mail:

tanci_manci@yahoo.com

 или ни пишете на facebook страницата ни:

https://www.facebook.com/





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agalina
Категория: Изкуство
Прочетен: 35619
Постинги: 14
Коментари: 4
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930